Amalie

2 månadar

Skrevet 06.05.2015 klokken 08:41 | Kategori: Australia | Kommentarer: 0


Okei. Kvar skal ein begynne. 

Eg slit med å innsjå at eg kun har to månadar igjen. Kvar forsvant tida? Eg kan da ikkje ha vore her i over 9 månadar allereie? 

Eg hugsar dagen eg landa på Sydney Airport som om den var i forrige veke. Eg hugsar då eg feira min dag nummer 60 med nokre regelbrytande cider. Og min dag nummer 100, som vart feira med middag på restaurant og halloweenfest. Ikkje minst hugsar eg då eg flytta inn i min fantastiske vertsfamilie - for 4 månadar sidan.

Gjennom heile året har eg alltid satt utruleg stor pris på kva eg har her, og alt eg har fått oppleve, men eg har aldri egentlig slete med tanken på å måtte reise heimatt. Ikkje før no.

Eg har fantastiske vennar. Eg har ein fantastisk vertsfamilie. Vertsklubben min er super. Yass High har vore så utruleg hjelpsom på alle moglege område. Yass er heime. Heime

Eg har fått så utruleg store moglegheiter. Fotballsesongen før eg reiste tok ein stor knekk på sjølvtillita mi. Her har eg blitt hylla som ei stjerne. Eg var toppscorar på laget etter 2 kampar. Eg er kaptein på skulelaget. Eg blei invitert på prøvespeling for regionslaget. Eg trenar med juniorlaget for guttar. Eg får spele på begge damelaga. Eg reiser heim igjen med forbedra individuelle ferdigheiter, og med mykje betre tru på meg sjølv.

Det er ikkje berre fotball eg har fått drive med. Eg har fått prøvd to heilt nye sportar. Touch, ein sport eg har forelska meg i. Touch er ein australsk sport eg aldri hadde høyrt om før eg blei kasta på bana på starten av sommeren i fjor. Riktig nok strakk eg eit leddband i skuldra på min første kamp, men etter det scora eg heile 5 trys. Eg kom på skulelaget i touch - sporten eg då aldri hadde høyrt om før for nokre månadar sidan. Laget mitt kom heilt til semifinalen i A-sluttspelet. Tennis hadde eg omtrent aldri spelt skikkelig, før eg meldte meg på mandagsturneringa. Eg kom også inn på skulelaget i tennis, der eg fekk spele som 2. seed - og utruleg nok gjekk det heilt fint. 

Folk inviterar meg med på ting. På kino. På lunsj. På kamp. På jentekveld. På fest. Eg blir inkludert på ein måte eg aldri trudde var mogleg. Eg er ein del av eit samfunn eg for eit år sidan ikkje eingong visste eksisterte.

Eg føler meg heime. Eg kan ikkje sjå for meg å reise fra denne staden. Å reise, uten å vite når eg vil vere tilbake. Å vite at kanskje ser eg ikkje igjen mange av dei. At når eg kjem tilbake vil det aldri vere det samme. 

Likevel gler eg meg til å kome heim. Eg gler meg til å sjå familien og vennane mine. Eg gler meg til å sjå fjell og fjord. Drikke reint, godt, norsk vatn. Ete grovbrød. Sjå på norsk TV. Snakke norsk. Berre vere norsk i Norge. 

Følelsane mine er så miksa at eg veit ikkje heilt kva eg skal føle. Eg grur meg. Eg gler meg. Eg er redd. Eg har panikk. Kva skal ein eigentleg føle? Etter å ha forlatt livet sitt for eit år, bygd eit nytt, for så å forlate det igjen for alltid?

Eg stiller meg bak uttrykket "utveksling er ikkje eit år i eit liv, det er eit liv på eit år"

Eg skal forresten blogge om safari også snart. Når eg får alle bilda. Og når eg orkar å ha tida til å gjere det.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

0 kommentarer

Surfecamp + fun weekend

Skrevet 04.03.2015 klokken 07:53 | Kategori: Australia | Kommentarer: 2


Heisann!

Sida sist har det som vanleg ikkje skjedd sånn fantastisk mykje, eeegentlig. Har vore på to nye utvekslingsarrangement, rebounder-camp og surfecamp. Rebounder-camp er ein weekend for alle dei heimkomte utvekslingsstudentane, der dei avsluttar året sitt og held presentasjonar. Det var ei koseleg helg, kanskje av dei beste helgene eg har vore på i regi av Rotary. Eg trur eg åpna meg mykje meir denne helga, og var litt meir sosial (er ikkje heilt rette gjengen folk for meg, så har hatt litt problem med å vere heilt meg sjølv rundt dei)

.

Yass Crew!! Lucy, Lara, meg og Verdi!

For eit par veker sidan reiste eg på surfecamp, som var i Mollymook, nærme Ulladulla. Instruktøren våra var Pam Burridge, som faktisk er ein tidlegare verdensmester i surfing. Det var kun eit slags introduksjonskurs, så alt vi lærte var å padle og å stå opp på brettet, noko eg har gjort før, så eg stod med glans. Fekk til og med høyre frå Pam at eg ikkje hadde hatt noko problem på dei grøne (dei store og ubrotne) bølgjene, noko som var kjekt å høyre! Får sjå om eg får tid til litt surfing i Byron Bay på safari. Vi hadde altså to dagar med surfing i Mollymook, før vi reiste vidare opp til Nowra, der vi blei plassert i vertsfamiliar for helga. På laurdagen hadde vi eit "tree climb adventure", der vi fekk på oss "klatreutstyr" og klatra i stigar og på forskjellege utfordrande hindringar i trea og langs fjellsidene. Det var absolutt ei ny og ganske kul oppleving. På søndag hadde vi vannaktivitetar, som vannski, tube og jetski. Viste fram vannskiferdigheitene mine og flira så tårene trilla på tuben. Absolutt ei super helg, sjølv omeg var veldig sliten når eg kom heimatt på søndagen. Eg skal også innrømme at eg savna heim til Yass ein del også...

Vi hadde også ei koreansk jente som budde med oss i 10 dagar, då Yass High hadde eit slags liknande "comenius prosjekt" med ein koreansk skule. Ho var ganske sjenert og innadvent i byrjinga, men då eg kom heim frå surfecamp var ho litt meir utadvent og grei å ha med å gjere. Eg får dessverre ikkje reist til Korea, då Yass High ikkje reiser dit før i haust (vår i Australia).

For nokre veker sidan var det også "swimming carnival" på Yass High. Altså ein heil dag med forskjellege svømmekonkurransar. Eg konkurrerte i absolutt alle 50-meterane, både i butterfly (som eg gav opp på å prøve å svømme skikkeleg), rygg, bryst, crawl og stafett! Vant rygg og crawl faktisk, noko som var kjekt, sida eg aldri i livet har svømt skikkelig.

Ellers har eg kun vore på skule, spelt touch, fotball og tennis sidan det. Har byrja å spele tennis kvar mandagskveld på eit lag i ein sommarkonkurranse, noko som også er ganske nytt for meg. Blir betre og betre for kvar veke, så er ganske kjekt det også. Eg er ikkje veldig god enda, men kjem vel etter kvart forhåpentligvis. Er også påmeldt på damelaget i fotball, skal trene med U18-guttane og skal trene U12-laget!!

I kveld etter touch reiser eg, Brooke, Shirree og Matt til Wollongong for å sjå Brooke svømme i regionals! Så kjem vi heimatt igjen før fotball på fredag. På lørdag blir det 18-års bursdagsfest for Matt, noko som blir veldig kjekt! 

På tirsdag skal eg faktisk på trials/prøvespeling for regionslaget South Coast i Wollongong. Veit ikkje kor store sjansane er for at eg kjem inn, men det blir absolutt ein kul oppleving, også blir det å komme inn som ein bonus. Er ikkje alle som blir sendt på trials heller, så er veldig glad for berre å få sjansen. Er også KAPTEIN på skulelaget i fotball - noko eg er utruleg stolt av. Er klar for å knuse det som visstnok skal vere vår hardaste motstander på onsdag.

Skal også skrive eit lite kjensle-innlegg igjen, berre for å få klarna hovudet, også kanskje dykk kan få litt innblikk i korleis det føles for ein utvekslingsstudent når ein innser at det kun er 4 fantastiske månadar igjen..... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2 kommentarer

Sidan sist

Skrevet 01.02.2015 klokken 02:58 | Kategori: Australia | Kommentarer: 5


Heisann!

Sidan sist har det skjedd både mykje og lite, egentlig. Første dagane etter at familien reiste heim var tøff, men eg kom meg raskt tilbake til det. Slo meg raskt tilrette i den nye vertsheimen min, og har storkosa meg her sidan. Trur eg trygt kan seie at dei siste vekene har vore dei beste til no. Vertssøstra mi er mi beste venninne her, noko som gjer at det aldri egentlig blir kjedelig. 

Rotary arrangerte ein 18-80-bursdagsfest for meg og ein som fylte 80 på golfklubben i Yass. Det var ein fin kveld, der eg fekk masse fine kort, blomster og ei kjempeflott kake.

Så kom den ordentlege 18-års dagen min, som var ein kjempeflott dag. Brooke og Shirree diska opp med pannekaker til frokost, så stakk eg og Brooke ned til Rotary Farmers Market, før vi åt god lunsj på kafè. Deretter bar det heim for å ordne til til kvelden's festligheiter. Det var ein kjempekjekk kveld (og dag), mykje takk til vertsfamilien min!

Fredag den 23. var det kvartfinale i Asian Cup, mellom Iran og Irak. Det var meg, Brooke, kjæresten hennar Matt og kompisen hans Todd. Vi hadde fantastisk bra sitteplassar, heilt nede med gjerdet - midt i ei stor gruppe Iran-supportarar. Det var difor ikkje tvil i kva lag vi skulle heie på då. Vi fekk både små og store flagg med dei andre supportarane, og lærte nokre utrop. Vi såg nok litt malplassert ut der vi 4 australianera stod midt mellom alle Iran-supporterane, men eg trur dei var veldig takknemlig for støtta. Alle rundt oss ville ta utallige selfies med oss, så til slutt følte vi oss nesten som ein del av Iran-familien. Kampen var utrulig tett, og eg trur den hadde alt ein tilskodar kunne ønskje seg. Atmosfæra var fantastisk, faktisk av det beste eg har opplevd. Etter to av måla Iran scora, kom spelarane akkurat dit vi stod, så eit minutt der trudde eg at eg var døden nær. Resultatet blei ein stykk knust telefon, men det gjer ikkje noko, det var heilt klart verdt det. Kvelden blei komplett då vi kom heim og såg oss sjølve på TV. Resten av kvelden/natta blei brukt til biljardspeling og bading i basseng. Ein komplett kveld (vil tørre å seie at det er den beste dagen på utvekslinga mi til no, faktisk). 


Dagen etter såg vi Yass Knockouts i touch, før vi drog på overnatting til Lucy (som nettopp har kome heim frå utveksling i Danmark). Der åt vi god mat, såg film, og prata om utveksling. Vi drog også inn til Canberra for å sjå kino, og spele lasertag. 

..og ja, eg er Sniper

26. januar er Australia Day, som så godt som er Australia sin (uoffisielle) nasjonaldag. Vi stod opp tidleg morgonen for å hjelpe til med barneleikane på Australia Day Breakfast. Etter det tok Shirree og Brooke meg med til Canberra, der vi var litt turistar og vandra i parkar og gjekk ein tur inne i Parliament House. På kvelden samla vi nokre folk og hadde ein barbeque, med både stolleiken og Twister (pluss litt vann-/bassengkrig)På onsdag begynte skulen på igjen, noko som eigentleg er heilt greit, då eg kjem inn i rutine igjen. Timeplanen er litt annleis, men eg har fortsatt same faga. Har begynt å gå opp for meg kor lite tid eg egentlig har på å gjere ferdig resten av skulearbeidet, og at eg verkeleg må begynne å få ræva i gir skal eg fullføre før eg reiser heim igjen... Fredag starta endelig sommerfotballen på igjen, noko som var utruleg godt. Gjekk derfrå med ei litt småskada tå, og 3 poeng i lomma. På tirsdag byrjar Rotarymøta på igjen, og på onsdag er det touch. 

Neste helg skal eg på rebounder-camp for dei som har komt tilbake frå utveksling, så det blir kjekt å høyre historiene til dei andre utvekslingsstudentane. Om eit par veker blir det surfecamp og vannsport, før vi skal vere vertsfamilie for nokre koreanerar som besøkjer Yass High for ei veke. Mykje kjekke ting som skjer framover, og det byrjar å gå opp for meg kor fort tida faktisk går, og det skremmer meg veldig...

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5 kommentarer

Heimlengsel - ærligheit

Skrevet 11.01.2015 klokken 11:39 | Kategori: Australia | Kommentarer: 3Michael Bublé - Home

I går tok eg farvel med familien igjen. Eg har hatt nokre heilt fantastiske veker saman med dei. Eg trur eg kan seie at det er dei beste vekene sidan eg kom. Difor tek eg meg sjølv i å tenkje, kva betyr det egentlig? Utveksling handlar jo ikkje om familiebesøk? For meg er utveksling å vere sjølvstendig, oppleve ein ny kultur og bli kjend med meg sjølv - og å oppleve fantastiske, nye ting og møte nye supre menneske. 

Eg skal vere ærlig og seie at eg har telt dagar, veker og månadar. Heilt sidan eg kom. Kor mange veker det er sidan eg kom, kor mange månadar eg har vore her, og kor mange dagar det er til eg reiser heim igjen. Eg ser fram til dagen eg reiser heim. Eg gler meg til å lande på Vigra, sjå vennar og familie og leggje meg ned i godsofaen og sjå på norsk TV. Eg savnar heim. Eg har rett og slett heimlengsel. Ofte.

Det ville vere løgn å seie at eg ikkje får panikk når eg tenkjer på å reise herfra heller. Eg vil ikkje reise fra livet eg lev her. Eg har det jo heilt supert. Alle behandlar meg bra, eg får oppleve masse og alt er som det skal. Eg vil heilt sikkert savne mitt australske liv. Ganske så garantert, egentlig. 

Følelsane mine er så blanda. Eg er alltid ein stad mellom å vere heimesjuk og å vere høg på utvekslingslivet. Nokre gonger er smilet stort som sola, og eg er fantastisk fornøgd med livet. Andre gonger kunne tårene mine oversymd storelva om og om igjen, og alt eg treng er å snakke med mamma og pappa. 

Eg har aldri satt nok pris på kva eg har heime. Eg har alltid satt pris på det, men ikkje nok. Eg har ein fantastisk familie, og eg kjem fra ein super stad. Eg elskar rett og slett det norske livet mitt alt for mykje. Det gler eg meg til å kome heim til.

Dette får meg til å tenkje at eg ikkje set nok pris på alt eg får oppleve her i Australia. Eg har det jo heilt fantastisk bra, og fleirtalet av dagane her tenkjer eg ikkje på så mykje anna enn "akkurat her og no", og eg har det fint. Eg får dårleg samvittigheit av å vere heimesjuk. Rett og slett. Men eg treng å vere det.

I går tok eg farvel med familien igjen. Det var av dei verste dagane i livet mitt. Eg gret heile dagen. Eg prøvde å nyte kvar av dei siste timane eg hadde med dei. Kvart eit sekund. Men så tok eg meg sjølv i å tenkje på kva som skulle skje seinare om kvelden, og tårene fossa ut. Å bestille den første mulige billetten heim har aldri frista meir. Eg trygla familien om ikkje å reise heim. Eg ville ikkje gi slipp. Ikkje no. Aldri igjen. Men det måtte skje. Aldri i livet om eg kunne ha reist heim, såpass skylder eg Rotary, familien og meg sjølv.

Eg får klump i halsen, og tårene renn, berre av å skrive om det. Akkurat no har eg det rett og slett heilt jævlig. Det føles uutholdelig. Men veit du kva? Det var verdt det. Desse vekene eg fekk med mamma, pappa, Karoline og Sander var verdt det, og eg ville gjort det om og om igjen. Eg treng berre å komme meg gjennom heimlengselen. Atter igjen. Og det skal eg. Det vil eg. Eg har kome over halvveis, og no skal eg nyte det. Skikkelig. Eg elskar utveksling, men eg hatar at det betyr at eg må vere vekke fra det vanlege livet mitt.

Så om du skal på  - eller har ein unge som skal ein gong skal på - utveksling, aldri i livet nøl med å få/reise på besøk. No har eg noko å leve på. Minner som er der for alltid - minner fra utvekslinga mi eg faktisk kan dele med familien. Dei veit kva eg snakkar om når eg snakkar om touchkampen min. Dei veit kor eg er når eg skal på biblioteket. Dei veit kven eg er med når eg er "heime". Det føles så fantastisk utruleg bra.

Men for no skal eg tåre litt til, så er eg klar for siste halvdel. Det skal bli bra. Så er det like før eg ser dykk alle igjen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

3 kommentarer

Familiebesøk

Skrevet 11.01.2015 klokken 10:30 | Kategori: Australia | Kommentarer: 0


Hei alle sammen!

Den 24. desember var av dei beste dagane i mitt liv. Då eg såg dei endeleg komme gjennom dørene på flyplassen i Sydney, banka hjertet mitt så fort som det aldri har banka før, og tårene rant. Det var av dei beste følelsane nokon gong. Å endeleg få klemme mamma og pappa, etter så alt for lenge. Det kan ikkje beskrivast eller tenkjast seg til, det må opplevast. Så utrulig fantastisk var det.

Etter ein liten frokost på McDonalds tok vi bussen til Canberra, der ein i Rotary henta oss. Vi prøvde å speide etter kenguruar på vegen til Yass, men oss kom fram til huset vi lånte (frå ei frå Rotary) uten ein einaste ein i sikte.. Etter å ha skifta og komt oss litt til rette gjekk vi opp på Walker Park, der eg hadde fått nokre folk saman for å vise familien min ein kamp med touch. På veg opp fekk eg og vist dei litt rundt i Yass. På kvelden åt vi middag med Brooke og Shirree (som no er vertsfamilien min), slik at familien min blei kjent med dei også!

1. juledag blei feira med vertsfamilien min. Det er altså julelunsj, i staden for julemiddag, ein et her. Sjølv om det regna, blei det ein kjekk dag, med masse fine gaver og morosame spel. Personleg føretrekk eg den norske jula, men det var ein ny og veldig annerleis opplevelse. 

2. juledag reiste vi til ein vingard for vinsmaking saman med Kirsty (president i Yass Rotary), før eg viste dei rundt i Canberra, der vi drog på eit utkikspunkt og køyrde rundt parlamentsbygninga. Natt til 27. reiste mamma og pappa til New Zealand for å besøke Natalie, som var utvekslingsstudent på Stranda for nokre-og-tjue år sidan. I mellomtida var eg, Sander og Karoline framleis i Yass, der vi drog på shopping i Canberra, spelte tennis og var ute ved elva saman med Brooke og familien for å stå på vannski. 

På nyttårsaftan tok eg og søskena mine bussen til Sydney for å møte mamma og pappa på flyplassen igjen. Etter mykje styr om kvarr/korleis vi skulle lagre bagasjen medan vi var i Sydney (då vi skulle ta flyet tidleg morgonen etter og ikkje skulle bu på hotell), kom vi oss endeleg inn til byen for å oppleve fyrverkeria. Etter ein god middag på ein gresk restaurant, gjekk vi til The Rocks for å sjå fyrverkeria ved midnatt. Det var ganske kult, sjølv om vi ikkje såg så bra som vi skulle ønske. Deretter blei det toget til flyplassen, og venting på at flyplassen skulle åpne, før vi sjekka inn bagasje og satte oss på flyet opp til Cairns klokka 6 første nyttårsdag.

Då vi endeleg kom fram til hotellet i Cairns, måtte vi vente ei stund ved bassenget før vi fekk kome inn på rommet. Rommet våra var kjempestort og veldig bra, så det var ein fin overraskelse. På kvelden gjekk vi inn til sentrum av Cairns for å feire bursdagen til kjære mamma ? Der åt vi på en indisk restaurant.

2. januar var det tid for opplevelsestur til korallrevet. Dit ut tok vi båt, og der fekk vi snorkle over korallrevet, ta ein "undervanns-båt" der vi såg skilpadder, og vi fekk ein slags "tropisk" lunsj. Dette var ein veldig vellykka dag, og det var veldig kult å sjå korallrevet, med fiskar, skilpadder og undervannsplantene. Pappa og Karoline fekk faktisk også sjå haiar!

Deretter hadde vi ein dag der vi berre slappa av (med andre ord drog på shopping), før vi drog på ein guida tur til regnskogen den 4. Dessverre regna det hardt den dagen (noko som kanskje gir litt meining, då det faktisk er kalla ein regnskog). Vi såg ingen krokodiller i elva, men det var likevel kult å sjå alle dei ulike plantane i regnskogen. Vi fekk gå rundt i regnskogen, og vi gjekk også på badestranda der Captain Cook kom inn. Vi fekk også ein liten presentasjon frå ein ekte aborginier, om kulturen og trua deira!

Dagen etter det slappa vi av ved bassenget og spelte litt tennis, før vi tok flyet til Gold Coast neste dag. I Gold Coast leigde vi ein bil, og køyrde til hotellet vi skulle bo på (i Surfers Paradise). Hotellet var også her kjempefint, og det låg rett ved badestranda. På onsdagen drog vi til Dreamworld, ein av dei største fornøyelsesparkane i Australia. Det var ein veldig, veldig kjekk dag, der vi alle fekk utfordra oss sjølv i mange forskjellige karusellar. Saman med 3-dagerspasset til fornøyelsesparkane fekk vi også pass til eit observasjonstårn der vi fekk utsikt over heile Gold Coast. På torsdagen drog vi først ein liten tur til South Bank i Brisbane, før vi drog til White Water World, som ligg rett ved sidan av Dreamworld, og er eit lite badeland. Der tok vi nokre kule sklier, før vi stakk innom Dreamworld ein liten svipptur igjen. Der tok eg og pappa Tower of Terror, som kort sagt er ein karusell på halvminuttet der du kjøyrer i 160 km/t, 4,5 G-krefter og er maks 6,5 sekund vektlaus. Den var utrulig kult, og vi fekk lufta oss litt begge to!

Fredagen gjekk vi ein tur ved badestranda i Surfers Paradise, slappa av ved bassenget og spelte litt tennis, før vi gjorde oss klare til å gå på restaurant. Denne kvelden feira vi 18-årsdagen min som er neste laurdag. Vi åt på ein restaurant nærme hotellet, og kjøpte kake og litt pynt på butikken, så desserten tok vi heime. Det var ein fin siste kveld saman med familien. Deretter bar det til Brisbane Airport tidleg neste morgon, og då vi landa i Sydney låste vi inn bagasjen vår, tok taxi inn i byen og såg på operahuset. Vi gjekk også litt rundt, og satte oss ned på en kafè og i den botaniske hagen. Så bar det til flyplassen der vi tok farvel, før eg satte meg på bussen tilbake til Canberra og Yass.

Eg skal også skrive eit innlegg der eg skriv om korleis det føles no, etter at dei har reist heim igjen. Eg oppdaterer også dette innlegget med fleire bilete når/om eg får det!
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

0 kommentarer

Interact Charter Night og ADFA Graduation Parade

Skrevet 17.12.2014 klokken 07:04 | Kategori: Australia | Kommentarer: 1


For eit par veker sida var det charter night for Interactklubben vår. Tema var "Hollywood/Movies", så difor kledde eg meg ut som VIKING! Kostymet kjøpte eg på costumebox.com, og var sinnsjukt bra. Eg følte meg virkelig som ein viking, og det verka som alle andre syns det var kult også. Det var mest berre middag, overrekking av presidentkjedet til Brooke, diplom og pins til alle medlemma som stod på planen. Det var ein kjekk kveld, som enda med ein liten tur til Maccas etterpå! Eg fekk både ein medlemspin, og ein for å vere direktør. Alltids kjekt med fleire pins til blazeren min, som faktisk har begynt å sjå ganske bra ut!

Forrige veke var det "graduation week" på ADFA, der vertsbroren min går. På torsdagen var det "graduation parade" og "graduation ball" på kvelden. Det var kjempekult, og veldig bra laga til. Det gjorde meg berre meir interessert i luftforsvaret og marina!

 

Denne veka er vertsfamilien på kysten, og eg valgte å bli heime, då vi gjorde kjekke ting på skulen denne veka! Eg har overnatta med Ally ei natt, og skal overnatte med president Kirsty i natt. I dag var siste skuledagen før sommerferien (ja, det er sjukt rart..), så no har eg ikkje skule før 26. januar igjen. Har ganske blanda følelsar om akkurat det, då eg trivs så godt på skulen, men idag er det kun ei veke til familen min endelig er her, så det gjer ikkje så mykje!

God jul og godt nyttår alle sammen!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 kommentar

Interact Takes Over!

Skrevet 17.12.2014 klokken 06:40 | Kategori: Australia | Kommentarer: 0


For nokre veker sida no tok Interact over Rotarymøtet. Eg fekk tildelt presidentkjedet, og styrte møtet for kvelden. Gjennom kvelden var der mange moglegheiter for alle rotarianerane til å få fram lommeboka si. For å snakke måtte rotarianerane lage ein tildelt dyrelyd. Vi hadde quizar, loddsal og joker poker. I tillegg prøvde eg å lære alle å synge den norske nasjonalsangen (såklart på norsk), og det blei til slutt til ein konkurranse mellom dei forskjellege borda. Til slutt hadde eg ein presentasjon om oppholdet mitt i Australia så langt, og avslutta med ein liten quiz om Norge (der ein fekk bot om ein svarte både galt og rett)

Det var ein veldig kjekk kveld, og det var kjekt å sjå rotarianerane ha det så kjekt i lag med oss interaktørane. Fekk også mykje gode tilbakemeldingar på presidentskapet mitt for kvelden, så alt i alt var det supert!

Eg må også verkeleg beklage for dårleg blogging. Er så vanskelig uten internett. Etter skule på mandag, tirsdag og torsdag er eg på treningssenteret, og på onsdag og fredag har eg touch og fotball, så det er verkeleg vanskeleg å få stukke innom biblioteket for å oppdatere... Når eg flyttar inn med Brooke, som har internett, skal eg bli mykje flinkare - det kan eg love!!
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

0 kommentarer

Graffiti Removal Day, District Conference og EKSAMEN

Skrevet 17.11.2014 klokken 06:10 | Kategori: Australia | Kommentarer: 0


No er det igjen ei lita stund sida sist, og sida då har det skjedd litt.

For nokre veker sida hadde vi i Interact vårt aller første samfunnsprosjekt, nemlig Graffiti Removal Day. Vi møtte opp i 9-tida, og var vel ferdige i 11-tida, og etterpå hadde vi ein liten barbeque. Graffiti Removal Day går ut på at ein malar over eller fjernar graffiti frå veggar og div. andre stadar, i stadar rundt om i Australia/NSW. Vi malte en frivegg på tennisbana, og på brua. Resultata blei bra og det gikk fort unna. Det skal også seiast at det var stygg graffiti, ikkje noko kunst akkurat - men meir stygge og meiningslause ord og krusedullar. 

Deretter var vi satt opp på barbeque når det var Classic Yass i Yass. Altså eit olabilløp og utstilling av gamle bilar. 

No i helga var det District Conference i Canberra for distrikt 9710 (mitt Rotarydistrikt) og 9675 (Pernille sitt distrikt). Vi bodde 10 stk i "hytter" (slike campinghytter), som var heilt greie. På fredag var dei andre med ei som heiter Natalie for å ete pizza, men sidan eg spelte fotballkamp (som vi forresten vant 2-1) kom eg seinare til der vi budde. Då D9675 ikkje rakk toget kom dei litt seint fram, så vi satt oppe til ganske langt på natt og snakka og blei kjent med kvarandre. Det var Pernille og ei frå Finland som budde i mi hytte, så det var godt å snakke litt norsk igjen også.

Laurdag morgen våkna vi supertidlig, åt frokost og stakk rett til konferansesenteret. Heilt i begynnelsen av programmet for dagen bar personane fra kvart sitt land flagga sine, før vi stilte oss opp på ei lang rad. Tema for årets konferanse var ungdom og ungdomsutveksling, noko som gjorde at vi ungdommar var ganske mykje i fokus. Resten
var vel like kjedelig som slike konferansar vanligvis er, men rundt 1 fekk vi endelig lov til å stikke. Den originale planen var at alle skulle reise til Big Splash (mini-badeland), men det endte opp med at kun nokre få av oss reiste då det byrja å regne. Det var ganske kaldt, men var kjekt likevel. Deretter blei det heim og ta ein lyndusj, før vi ordna oss og gjorde oss klar til middag på konferansesenteret. Veldig lite mat på fatet, men den smakte godt. Resten av kvelden var det berre dansing og sosialisering, før oss igjen la oss ein smule seint.Søndag morgen var det frokost på McDonalds (.... det kvalmaste eg nokon sinne kan tenkje meg), der eg faktisk skypa med mormor og Sander ei lita stund. Det einaste vi gjorde på søndagen var å snakke og få informasjon om safarien vi skal på den 24. mars. Den kostar ca 20 000 kr og varar i 3 veker, der vi reiser frå Canberra - Melbourne - Adelaide - Uluru - Alice Springs - Cairns - Airlie Beach - Sydney, såklart med litt mellomstopp div. plassar. Her får vi altså oppleve masse, som til og med mange australianera ikkje he opplevd/sett før. Blir supert!

I dag - tru det eller ei - hadde eg spanskeksamen. I Norge hadde det vel ikkje blitt kalla eksamen, då den kun varte i 1,5 timar og hadde små delar, men her er det visst litt som ein avsluttande tentamen. Den gikk ikkje så bra som eg hadde håpt på, men eg trøystar meg med at karakteren eg får ikkje vil stå på det norske vitnemålet uansett (hjelp ikkje særleg då, då det alltid er viktig for meg å få ein god karakter på skulearbeidet mitt uansett kva det er)

Ellers er det utvekslingsweekend neste helg også, då vi har "2nd briefing" saman med outboundsa (dei som skal på utveksling), og også denne gong er det i Canberra.

Snakkast!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

0 kommentarer

100 days

Skrevet 07.11.2014 klokken 12:56 | Kategori: Australia | Kommentarer: 1


For ei veke sida var det min dag nr 100 her i Australia. En ganske stor dag i mine auge. Dei første dagane hadde eg aldri i livet trudd eg skulle kome meg så langt. 100-200-300 dagar fram i tid var så ufatteleg langt unna. Etter kvart som eg slo meg litt meir til ro med vissa om at eg var ved eit "point of no return", og at eg skulle verkeleg vere her i eit år, gjekk det opp for meg akkurat kvifor eg valgte å reise. Eg skulle oppleve ein ny kultur på ein måte ikkje alle nokon gong får sjansen til å gjere.

100 dagar - over 3 månadar - utan mamma, pappa, søskena mine, besteforeldra mine, og alle mine nære og gode venna. Det er lenge det. Og lenge er det enno igjen til eg får møte dei igjen. Det nærmaste ein kjem til skikkelig kontakt er via skype. No skal eg ikkje klage, då eg veit at før i tida kunne ein så vidt sende brev så langt - men kom an, å gå frå å sjå mamma og pappa kvar dag til ikkje å kunne snakkast kvar dag ein gong, er tøft for alle uansett. Sjølv kor mykje eg i nokre tilfelle gleda meg til å kome meg vekk frå lille, tette Stranda, så har det jaggu vore tøft til tider. Som dykk mest sannsynlig allerede har skjønt så er eg ganske ærleg og tørr å seie det akkurat som ting er.

Eg har fått oppleve så utruleg mykje i løpet av desse 100 dagane. Canberra (såklart hehe), Melbourne (mitt favorittlag i AFL Brisbane Lions mot Collingwood på the MCG), South Coast og Brisbane (der eg fekk mate og klappe kenguru, halde koala og halde ein slange). Eg har også fått oppleve andre små, men kjekke, ting.

Eg har vore så sinnsjukt heldig med vertsfamilie, skule og vertsklubb. Eg gler meg masse til å vere med på kvart einaste møte i Rotary. Å høyre at eg er "den beste reklama for Rotary ungdomsutveksling" nokon gong, varma eit usikkert utvekslingshjarte. Klubben, då spesielt presidenten, har vore så velkomande og eg føler verkeleg at eg har ein slags australsk rotaryfamilie.

Framover har eg masse å sjå fram til. Denne helga skal eg prøve meg på noko heilt nytt, som dessverre er hemmeleg for no. Neste helg er det distriktkonferanse, der også Pernille skal delta, så blir utrulig godt med litt norsk blod i nærheta igjen (okey, det hørtes meir creepy ut enn det var meint). To helger etter det er det weekend med dei andre utvekslingsstudentane igjen. Vidare blir det advent og julekakebaking i det australske kjøkken, og litt juleshopping på IKEA med Rotaryklubben sin kjære president Kirsty. Eg skal også selge julekaker på markedet.

Julaften (i Norge, ikkje Australia) kjem mams, paps, Karoline og Sander. Foreløpig er ikkje alle planar lagt, men australsk jul blir det i alle fall på oss alle saman. Det er vel det som held meg gåande på tunge dagar.

Alt i alt har eg det veldig bra, og eg nyt virkelig tida mi her. Eg har det altså bedre enn det eg kanskje gir uttrykk for her inne. Likevel trur eg det er sunt med litt heimlengsel, noko anna ville vel egentlig vore litt rart. Eg valgte også å skrive eit lite avsnitt på engelsk, slik at mine australske venner får eit lite innblikk i ein utvekslingsstudent sine tankar.

// Dear non-Norwegian-speaking Aussies;

Last Friday was my 100-day-anniversary. To think I have spent a 100 days in this crazy wonderful country is unbelieveable. In a way it feels like I've been here my whole life, but in another way it feels like I came yesterday. Time has just passed so fast. When I came to Yass, I must admit, I thought "wow, is this where I'm supposed to live for a year? It's freaking cold here" You might think it's weird to have a Norwegian say Australia is cold? Trust me, we're not immune to cold either. And I also expected Australian winter to be like a mild spring in Norway (which is around the 15 degree mark), so I'm sorry I was disappointed to arrive in fog and 3 degrees a cold tuesday morning 108 days ago.

As I got to know the town and the people I have fallen in love. As in love with another country, language, and people. You have all been so unbelieveably welcoming and warm. I have also learned to LIKE all the weird sports you call football. As in touch, league, union and aussie rules. But relax, the real football is still my favorite, and I doubt that'll change.

I have now been away from all that I had ever known for 108 days. Can you imagine leaving your life for a whole year? It has been tough, but I'm trying to enjoy this year the best I can. As the warmth is sneaking up on me (I currently think this is the perfect temperature) I look forward to nearly dying in the heat of the Aussie summer, and all the amazing adventures I have ahead of me. Thank you all for making this year incredible!

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 kommentar

Rotary Markets

Skrevet 20.10.2014 klokken 07:17 | Kategori: Australia | Kommentarer: 1


Hei alle sammen!

No er det ei lita stund sida sist, og det har egentlig skjedd veldig lite sida då.

Skulen har byrja på igjen, noko som egentlig er ganske deilig. Då eg tek både R1-matematikk, fysikk og kjemi, i tillegg til å prøve å halde følgje med historie og norsk heime OG ta spansk i Distance Education, så kan det bli litt slitsomt til tider. Eg kjem meg heldigvis gjennom det, og det er deilig å vite at eg ikkje må ta opp igjen VG2 når eg kjem heim igjen. Det er egentlig det som held meg gåande i timane. Det er også veldig vanskelig å lære seg alt heilt sjølv til tider, så nokre gonger er eg litt bekymra om at eg kjem til å kome heim igjen uten den kompetansen eg må ha til å kunne fullføre og få gode karakterar i VG3. Samtidig har det gått ganske fint, så eg trur ikkje det vil bli nokre veldig store problem egentlig.

Tilbake til overskrifta - på laurdag hadde eg min eigen stand på markedet! Eg tok meg fri frå skulen på fredag for å bake. Eg baka fylte horn, bollar, skulebollar, kanelsnurrar, mormor sine karamellkjeks, julemannar og kvæfjordkake. Mange av desse tinga hadde eg aldri laga før, men eg overraska meg sjølv virkelig og resultatet blei faktisk veldig bra.

Eg brukte vel sikkert 58$ på ingredienser og diverse, så målet var vel egentlig å få meir enn det for faktisk å tjene litt på det. Då dagen var ferdig og vi telte opp pengane kom vi fram til at eg faktisk hadde fått inn heile 210$ (ca 1200kr), og det på berre 4 timar!!! Eg tjente altså ca 900kr som går rett i sparegrisen til safari. Dagen var altså en suksess, folk hadde kun gode tilbakemeldingar, og eg kjem definitivt til å gjere det igjen så snart eg kan.

Neste gong trur eg blir første helga i desember, så difor skal eg lage til eit skikkeleg norskt julekakebord.

I dag er det faktisk berre 65 dagar til familien kjem, og eg gledar meg sinnsjukt masse. Blir veldig deilig å få familien ned hit for å feire jul, nyttår og 18'årsdagen min (ei veke på forskudd). Eg har også vore her i 89 dagar. Heilt sjukt kor fort desse 89 dagane har gått. Snart har eg vore her i heile 100 dagar!

Første helga i november er det Classic Yass her i Yass. Same helga var det egentlig Tumut Weekend med dei andre utvekslingsstudentane, men sida det er Classic Yass og Tumut kostar 70$ valgte eg heller å spare desse kronene. Interactklubben i Yass (som eg faktisk har blitt internasjonal direktør i) har også masse å gjere, så difor skal eg heller bli heime. Der er også eit Billy Kart Derby (olabil-løp) som vi i Interact både skal hjelpe til med, intervjue deltakere og kanskje også delta i, og då må jo eg såklart vere med?!

Det er vel egentlig det eg har å kome med foreløpig trur eg.. Så snart som mogleg skal eg også skrive eit innlegg om forskjeller eg har funne mellom Australia og Norge :)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 kommentar

Tomakin - South Coast

Skrevet 02.10.2014 klokken 08:35 | Kategori: Australia | Kommentarer: 2


Søndag kveld køyrde eg, Lilja og vertsmor Lisa ned til Tomakin, som er ved kysten, og det tek ca 2,5 - 3 timar å køyre dit. Tirsdag kom vertsbror Michael og vertsfar Scott også ned.

Tomakin var ein ganske liten og koselig plass, og minte meg ganske mykje om syden egentlig. Det var ganske varmt, alt frå 20 til 30 varmegrader. Einaste minuset var at det var ganske vindfult, så å liggje på badestranda vart litt utriveleg etter kvart. Fekk likevel bada og sola meg litt!

Vi kom heim no idag, etter nokre fine dagar på kysten. Tirsdag byrjar skulen på igjen, noko eg egentlig ser litt fram til. Det er mykje lettare å byrje å savne og tenke heimover når eg ikkje har så veldig mykje å finne på, så det skal bli deilig å komme inn i rutine igjen. Tell også ned dagane til mamma og pappa kjem, som er om 82 dagar! Kun 10 dagar meir enn eg har vore her, så eg trur nok tida kjem til å gå raskt til då.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2 kommentarer

Dette er Yass

Skrevet 01.10.2014 klokken 13:22 | Kategori: Australia | Kommentarer: 0


Tok nokre raske bilete av lille, og en smule uinteressante, Yass. Tenkte det var på tide at dykk fekk sjå kvar eg faktisk bur.


Dette er da den meget kjente "Yass River". Den renn gjennom Yass. Meir har eg egentlig ikkje å seie om den.


Dette er Comur Street. Også gammalt kjent som Yass Valley Way. Det er hovudgata. Det var visst nok ein motorveg som gjekk gjennom her i cowboytida, noko som har satt preg på bygningane her, då alt ser ganske gammalt og cowboy-landsby-aktig ut. Litt kult men ikkje særleg vakkert, spør du meg.Yass har 2 rundkøyringar og 1 1/2 lyskryss meir enn Stranda (altså 2 rundkøyringar og 1 1/2 lyskryss). Ganske spesielt, men okey.


Dette er Walker Park. Her er det 3 fotballbaner (europeisk fotball) og ei Rugby League bane. Også andre sportar blir spelt her, blant anna touch - som eg byrjar å spele allereie onsdag. Vurderar å bruke det at beinhinnebetennelsen er tilbake til å stå over første kampdag - men det er kanskje litt for feigt.. 
Dette prøvar dei å lure meg til å tru er ei 11-er fotballbane. Verken måla eller størrelsen på bana er i nærleiken av å likne ei 11-er bane. Ganske skuffande, men eg bør vel kanskje vere glad så leng eg faktisk får spele fotball!

Utkikk over Yass. Her ser du kor flatt det er. Dette er det mest tettbygde området, altså "sentrum".

Her ser du meir kor spredt det er her. Gårdsbruk - då spesielt saudar og kyr - og vinproduksjon er det ein driv med her. Ganske landleg plass, og på nokre måtar minnar det meg litt om Stranda. Sett vekk frå det meget vakre fjellandskapet og fjorden..


Dette er då Yass High School. Ikkje noke særleg spennande - ein ganske OK skule, og eg trivs egentlig ganske godt her.Dette var Year 11 area, altså der vi i Year 11 hang i "friminutta" (recess og lunsj), men sidan vi no etter ferien er Year 12, har vi eit anna rom å henge i. 

Dette er då Wargeila Road. Ein svingar ned til høgre frå hovudvegen, på nordsida (om eg ikkje tek feil...) av Yass. Ganske sjuk fartsgrense spør du meg. Det er hit ut eg brukar å jogge, då det er ca 5 km herfrå til huset mitt og tilbake.

Så svingar ein til høgre ut på Fairy Hole Road, altså ein dirt road. 

Sidan eg kom har det blitt gjort mykje arbeid på vegen, då vegen var meir høl enn faktisk veg . Eg likar faktisk dirtroaden no, då den har liksom eit slags australsk særpreg over seg, føler eg. 

Så cirka 10 km frå Yass bur eg, og dette er huset eg bur i.

Yass var ein liten overraskelse for meg då eg kom. Eg var ikkje sikker på om eg likte det. Enda mindre sikker var eg på det å bu så langt vekk. Eg kan ikkje sykle eller gå frå her eg bur, då det er meget langt, og sjølv om landskapet er ganske flatt, har det likevel ganske mange bakkar opp og ned overalt. Kunne såklart prøve å sykle, men det kunne tatt både tid og krefter. Skulle hatt scooteren her, gitt.. No som eg har budd her i 2 månadar, kunne eg egentlig ikkje vere meir fornøgd. Eller det kunne eg sikkert, men eg er likevel ganske glad for at eg havna opp her, og eg er sikker på at når eg reiser heim har eg blitt veldig glad i denne lille plassen. 

No når det er vår har det byrja å bli grønnare på markene. Skuffelsen er berre det at om eit par-tre månadar byrjar det å bli brunt igjen, på grunn av varmen.

Eg har no hatt nokre fine dagar på kysten, og vi reiser heim imorga. Skal prøve å få blogga om turen når eg kjem heim.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

0 kommentarer

2 månadar inn

Skrevet 21.09.2014 klokken 03:11 | Kategori: Australia | Kommentarer: 7


Eminem / Sia: Guts Over Fear

 

I går var det 60 dagar sida eg kom til Australia. Forrige tysdag var det 8 veker. På tysdag er det 9. Mitt 2 månaders jubileum er i morgon.

 

Desse siste en-og-seksti dagane har både vore dei beste og dei verste dagane i mitt liv. Eg sleit ufattelig med heimlengsel dei første dagane. Eg kan ikkje hugse å ha vore så langt nede nokon gong. Alt eg tenkte på var å kome heim til fanget til ho mor og han far. Å nyte lange sommarkveldar med den beste vennegjengen eg nokon gong kunne hatt. Å streve oppover fjellsidene, og deretter nyte utsikta over verdas finaste landskap.

 

Men nei, i staden var eg på andre sida av jordkloten, i 6 grader, heilt aleine med ukjente folk, ein ukjend stad og med døgnet snudd heilt på hovudet. Eg hadde heller ikkje noko som helst slags moglegheit for kommunikasjon med noko av det eg kjente frå før. Dagane og spesielt nettene blei lange og tårevåte.

 

 

 

Etter at eg byrja på skule og fotball, kom litt meir inn i språket, og i tillegg fekk tilgang på mobildata, blei ting straks mykje betre. Eg opna augene mine meir for det som skjedde rundt meg her. Eg fekk raskt kontakt med mange kjekke folk på skulen, og eg følte meg meir og meir heime hos vertsfamilien min.  

 

 

Heimlengselen byrja sakte men sikkert å forsvinne, litt etter litt. Då tida var inne for vår første studentsamling i Tuross, var heimlengselen (ikkje saknet, men sjølve lengselen) så godt som forsvunne. Men igjen så fann eg meg på ein heilt ny plass, med heilt nye folk. Heimlengselen kom sigande igjen.

 

Ein glede i det heile var at eg fekk møte ein gut som skal på utveksling til Stranda i januar. Nesten med tårer i augene, fortalte eg om alt han kunne glede seg til; snø, ski, fjord, fjell, ekstremt vakker natur og flotte folk. Stakkars guten kan hende han reiser til Stranda med for store forhåpningar så grenselaust positiv eg var, og eg håper verkelig dykk der heime prøver det beste dykk kan for å leve til forventingane hans (beklagar for det). Som utvekslingsstudent, veit eg kor kjekt det er når folk tek deg med på ting, og verkeleg viser genuin interesse for kvar du kjem frå og for kven du er.

 

 

Dei siste vekene etter det har gått ufatteleg raskt. Før eg reiste fortalte alle meg om kor fort tida faktisk kjem til å gå, og dei hadde heilt rett. Det er heilt utruleg at eg allereie har vore her i heile 2 månadar. Eg ser på dei 10 neste månadane med litt blanda kjensler. Eg har det utruleg bra, og eg veit ikkje heilt kva eg hadde synes om å måtte reise heim no, men samtidig skal det bli godt å få vere rundt kjende omgivnadar igjen. Nyte Stranda, nyte Bergen, nyte Noreg, og ikkje minst familien og vennane.
 

Om 3 månadar kjem familien min, både mamma, pappa, Sander og Karoline, for å besøke meg. Det gler eg meg sinnsjukt til. Eg gler meg ufatteleg til å feire jul med dei her i Yass, nyte Sydney på nyttårsaftan, vise dei fantastiske Brisbane og oppleve koralrevet i Cairns for første gong med dei. Det blir fantastisk å vise dei alt det utrulege Australia har å by på.  

 

 

Ikkje misforstå meg, eg er utruleg glad for å ha tatt det store valet eg gjorde for eit år sidan. Eg er ikkje minst ufatteleg stolt over meg sjøl. Ikkje før no, skjønte eg kva tidlegare utvekslingsstudentar meinte med utrykket «exchange isn't a year in your life, it's a life in a year». Eg har allereie byrja å byggje eit nytt liv, heilt annleis frå det eg har levd dei siste 17 åra av mitt liv, og sjølv om det er utruleg skremmande, har eg verkeleg trua på at dette året kan bli det beste hittil.

 

Tusen takk, kjære mamma og pappa, som lot meg gjere dette. Eg er uendeleg takknemleg for at eg har dykk, og at dykk alltid har vore såpass støttande til alle mine ambisiøse sprell. Uendeleg glad i dykk. 

 

Også takk til alle dykk som følgjer med og kommenterer innpå her, dykk gjer den lille timen det tek å skrive ned tankar og opplevingar verdt å bruke.

 

Berre ei lita kjensle-oppdatering får meg. "Vårferien" har no byrja, og eg skal nyte enda to veker med fri frå skule (hadde i alt ein heil månad), ved å leggje meg i hardtrening før touchsesongen (ein ganske australsk sport, google det gjerne) byrjar etter ferien. Eg skal også til kysten i nokre dagar saman med vertsfamilien min, og kanskje også Lilja. Blir flott!

 

Skal forresten også byrje å spele australsk fotball neste vinter (sommar for dykk) - noko som fort kan bli ekstremt spennande.

 

Nyt norsk haust og vinter, her byrjar temperaturen sakte men sikkert å stige. Veit ikkje om eg gler eller gruar meg til 30-40 grader i juletider, men det er i alle fall på veg ..


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

7 kommentarer

Sydney og Presentation Night

Skrevet 14.09.2014 klokken 12:48 | Kategori: Australia | Kommentarer: 2


Tideleg onsdagsmorgen tok eg bussen frå Canberra til Sydney for å besøke Pernille for eit par dagar. Etter ein tur heim til ho for å skifte drog vi ned på Sydney Harbour for å sjå på operahuset og Harbour Bridge. Been there, done that - var ikkje sånn kjempe, kjempe spesielt liksom, det var noko kult man berre må sjå, men noke meir enn det var det ikkje. Anbefalar likevel å ta turen innom da såklart. Deretter tok vi toget/metroen til "sentrum" der kjøpesentra er, for å shoppe litt. På kvelden gjekk vi bort til IKEA for å ete kjøttbollar og kjøpe nokre skandinaviske matvarer. Var ikkje same kvalitet på kjøttbollane, men guri det skal bli godt med knekkebrød og heimelaga brød med brunost! På torsdag drog vi til Manly Beach, kun ein halvtimes fergetur unna brygga. Grunnen til at vi drog til Manly istedet for Bondi Beach er fordi Bondi er meir ei turistbadestrand mens Manly er mykje finare. Og det var den!! Det var ei kjempefin badestrand, og området Manly var utrulig fint. Ut på dagen kom det ein dansk utvekslingsstudent, som vi snakka litt norsk-dansk-engelsk med. Resten av kvelden berre slappa vi av heime.På fredag hadde vi Rotary møte klokka 7.30 på ein båt på Harbour Bridge. Kjekt og ein absolutt ny opplevelse å møte en ny Rotary klubb. Etter å ha slappa litt av etter det drog vi til Oxford Street for litt shopping. På kvelden gjekk vi på kino - der vi såg "The Giver". Eg syns det var ein bra film, men sida Pernille ikkje likte den, reknar eg med det kjem litt ann på kva type filmar ein likar.

Lørdagsmorgen tok eg bussen heim igjen, fordi eg hadde Presentation Night for juniorlaga 12-18 i fotballklubben. Det var ein kjempekjekk kveld. U17-jentene (oss) og U18-guttane måtte pynte seg, sida vi var dei eldste laga. Eg fekk ei "signert" fotballdrakt med laget, som eg får ta med meg heim igjen - spørs om den ikkje må hengast opp på veggen heime. Etterpå vart det eit Maccas-run med laget. 

I dag har eg berre jobba med matte, for å prøve å fullføre kapittelet om vektorar. Sida eg må lære meg alt sjølv, går det litt saktare enn det ville gjort om eg hadde gjort det heime med lærarar tilgjengeleg. 

Det var vore nokre vellykka siste dagar. Sydney var flott, men ikkje den mest fantastiske byen eg har vore i. Eg likar både Brisbane og Melbourne betre - men det er ein by ein bør innom likevel. Takk for nokre flotte dagar, Pernille!

Imorga kjem den finske jenta Lilja på besøk - og eg er klar for mi 9. veke i Australia! 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2 kommentarer

ADFA, Burgmann og Brisbane

Skrevet 07.09.2014 klokken 05:02 | Kategori: Australia | Kommentarer: 4


Den siste veka har vore relativt travel og fylt med nye opplevelsar, så eg beklager mangel på innlegg den siste tida.

Forrige laurdag var eg på ADFA (Australian Defence Force Academy), fordi min eldre vertsbror Sean er i forsvaret der. Det var altså ein åpen dag, og eg fekk sjå mykje av det dei driv med. Eg trur ein kan kalle det ein slags befalskule (??), der dei tek utdanning/div. fag samtidig som dei trenar seg opp i forsvaret/marina/luftforsvaret. Det var ein skikkeleg kul dag, og eg er ganske gira på luftforsvaret eller marina (helst luftforsvaret - ser ganske kult ut å leike seg i lufta med fly) når eg er ferdig med VGS!

Ditta skal vere meg om ett par år ;))

Her demonstrerar dei eit angrep

 

På mandag og tirsdag var eg på Burgmann, Michael sin skule i Canberra, for å sjå korleis det er å gå på ein privatskule. Mandagen fulgte eg ei jente i Year 11, og tirsdagen var eg med på ei uflukt med Year 10, der vi gjekk 20km gjennom eit naturreservat. Kjekt, men ganske kaldt og vått.

På mandagskvelden drog eg, presidenten i Yass Rotary og to andre til Harden for å delta i Harden Rotary sitt klubbmøte. Der møtte eg deira utvekslingsstudent, ei veldig hyggeleg jente frå Østerrike. Tirsdag var det som vanleg møte i Yass Rotary, og det var like kjekt som alltid! Eg har faktisk delteke på alle møta (bortsett frå dagen eg kom såklart) sidan eg kom, og eg har planar om å fortsette å møte opp så ofte eg kan. Rotary er ein fantastisk organisasjon, med fantastisk hyggelege mennesker. Pluss der er gratis mat og gratis WiFi, men det er ikkje så viktig... :)))

Onsdagsmorgen tok eg og vertsmor Lisa fly til BRISBANE! Ho hadde eit forretningsmøte der, så då hang eg meg på og fekk oppleve min 3. australske storby sidan eg kom for snart 7 veker sida! Då ho var på møte mesteparten av onsdagen, vandra eg rundt i Brisbane by heilt aleine. Litt for mange dollar blei brukt, men eg er fornøgd med kjøpa, så det er vel det viktigaste! Brisbane var ein fantastisk flott by. Brisbane er på ein måte bygd rundt den krumma elva som renn gjennom byen, og eit område som heiter South Bank hadde faktisk ei slags badestrand nede ved elva. Det var skikkelig fint, og eg kan gjerne tenkje meg å reise tilbake når som helst - i tillegg var det ganske mykje varmare der enn her i Yass (det var 28/29 grader i Brisbane).

På torsdag reiste eg og Lisa til ein slags dyrehage som heiter Long Pine Coala Sanctuary. Der fekk eg klappe, mate og kose med kenguruar, halde ein koala og også halde ein slange. Det var skikkelig kult, og eg trur eg lasta opp litt vel mange sekund med film på snapchat.. Vi tok flyet heim igjen torsdagskvelden, etter 1,5 meget kjekt og vellykka døgn i Brisbane!


Gud som eg hatar dette biletet - slangen kvalte meg nesten så anstiktet mitt ser heilt sjukt utPå fredag kom ein pakke heimanfrå med norsk godteri, kakao, french fries, ullragga og brev - noko som var utruleg godt. Eg har ikkje åpna noko av det enda, då eg skal byrje på ein slags "diett" imorgon - og det einaste søteriet eg har lov å ete er det frå Norge. Blir utruleg deileg å smake norske varer igjen ♥ Mange tenkjer sikkert at det er veldig snart å byrje å savne slike småtteri etter berre snart 7 veker, men eg skal vere ærleg å seie at eg savna det frå veke 1. Det å endre matvanane og dietten sin så drastisk - og å ha i bakhaudet at dette er slik ein kjem til å ete i eit heilt år - gjer at savnet kjem ganske raskt. Ting kan likne på det ein et heime, men samtidig så smakar det heilt annleis. Eg har oppdaga at hamburgarane blir laga på ein HEILT spesiell måte - noko eg aldri hadde trudd, då hamburger er ein såpass internasjonal rett. Eg spesialbestiller fortsatt hamburgarane mine her, for å få den mest mogleg likt heime. Poenget mitt er, at sjølv om det berre har gått 7 veker, så følast det så utruleg mykje lenger, og savnet etter ting heime (ikkje som i heimlengsel) kjem ganske fort, og å endelig få noko "kjent" hit var utruleg godt, så tusen millionar takk for det, kjære mamma og pappa ♥

Litt seinare på fredagen kom Lilja (finsk utvekslingsstudent som bur i Tumut, ca 1,5 timar herfrå) på overnattingsbesøk. Vi åt middag med Ally (ho skal til Finland på utveksling i januar) og tilbrakte kvelden der borte. I går feira vi bursdagen til Ally med Laser Tag og lunsj i Canberra, før eg reiste heim igjen for å spele kamp. Den kampen tapte vi, dessverre (eg er framleis meget nedfor og forbanna for det - då eg hatar å tape over alt på jord). Etter ein ny runde Ice Bucket Challenge (eg gjorde det forrige laurdag også) og ein kjapp dusj, kom Ally hit, og vi åt middag, spelte zombiespel og såg film. Ein kjekk kveld!

 

Det var då siste vekene! Eg har ikkje skule før 7. oktober no - altså ein månad, så onsdag reiser eg til Sydney, lørdag er det Presentation Night for juniorlaga i fotball, så kjem Lilja for å overnatte i ei veke, og deretter reiser eg til sørkysten med vertsfamilien. Eg har nokre travle men spennande veker foran meg. Eg gler meg :)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4 kommentarer

Tuross Heads

Skrevet 25.08.2014 klokken 11:50 | Kategori: Australia | Kommentarer: 2


Vil minne om at kommentarfeltet er åpent, og eg hadde satt stor pris på tilbakemeldingar frå dykk som les. Vil også seie at det er umogleg for meg å få blogga veldig ofte, då eg trur dette kunne blitt ein kjedelig blogg. Det skjer ikkje alltid så mykje, så då er det betre å blogge når det først skjer noko!

På fredag reiste eg, Ally (outbound 2015 til Finland), Lilja (inbound 14/15 fra Finland) og min vertsfar Scott til Tuross Heads på sørkysten for å delta på den første studentweekenden der. Frå fredag til laurdag var det kun vi inbounds som deltok, og så kom neste års outbounds laurdag morgen. Når vi kom på fredagskvelden, koste vi med ein baby wombat, åt middag og haldt på med morsomme bli-kjent aktivitetar. I år er her utvekslingsstudentar frå Norge (meg), Finland, Tyskland, Østerrike, Sveits, Brasil, USA, Frankrike, Belgia, Tyrkia, Italia og Taiwan (ho har ikkje fått visum enda, så ho har ikkje reist hit). Alle var kjempehyggelige og utadvente.

Lørdags morgen veksla vi pins og visittkort med kvarandre, så no ser blazeren min litt mindre naken ut enn det den gjorde før eg reiste! Etter frukost kom outbound-studentane, og etter litt informasjon samla vi oss i grupper og snakka og svarte på spørsmål frå dei som skal reise til landet vi sjølv kom frå. Eg fekk møtt han som skal reise til Norge - og han skal faktisk reise til STRANDA. Var sjukt tilfeldig, og han var den einaste som faktisk har fått vite noko i det heile tatt om kvar han skal - good job Stranda Rotary, eg er herved stolt av å vere "medlem". Han var ein ganske hyggeleg kar, som eg trur kan passe godt inn i 98-kullet. Då han kjem frå Canberra, Australias hovudstad, kan det kanskje bli eit lite sjokk å komme til bitte lille Stranda, men eg prøvde å overbevise dei om at Noreg er eit lite land, og han får reise rundt i landet ganske mykje lettare enn i Australia. I tillegg har Stranda masse fritidstilbod, og eg er sikker på at han kjem til å få eit fantastisk år der. Då vi har også sagt oss villig til å eventuelt vere vertsfamilie viss nokon kom til Stranda på utveksling, kan det også vere eg får ein vertsbror når eg kjem heim - om ikkje han bur der når eg er vekke...

Vi fekk også litt tid til å gå ned på badestranda. Nokre av dei andre bada både på dagen og litt seinare på kvelden - personleg foretrakk eg å sjå på (har meget dårlig erfaring med sånn spontan bading..). Etter litt pynting med kjole og blazer åt vi middag, og seinare var det "P A R T Y" (som vår district chairman ville sagt) med musikk og masse godt. Søndagen gjorde vi ikkje så mykje anna enn å ete frokost og oppsummere helga.

  
 
 


Då eg kom heim igjen skypa eg med mi kjære Julie ei stund, noko som var utruleg godt ♥

Det var kjempekjekt å få møte alle dei hyggelige utvekslingsstudentane, og sjølv om eg for det meste kosa meg, veit eg ikkje enda om eg gler meg så veldig veldig masse til neste gang. Den "stereotypiske" utvekslingsstudenten er ganske utadvent og flyg rundt og pratar lett med alt og alle - og det var akkurat det alle der var. Sjølv er eg slettes ikkje sånn. For meg tek det tid å åpne meg og angripe folk med personligheta mi på den måten, og ganske masse av fritida vi hadde var nokre ganske "kleine" timar for meg. Det var også ein setting der eg var omringa av masse nye folk igjen, og denne helga fekk eg også mykje meir heimlengsel, igjen. Tuross var kjempefint - og eg ser fram til å feriere der i nokre dagar i rådgivaren min sitt feriehus der. Alt i alt var helga heilt OK -  eg er glad for å ha møtt alle, men den kunne absolutt vore betre. At den ikkje var tipp-topp var heller ikkje nokre andre enn min egen sin feil. Sånn er livet!  


   
  

Jeg har ikke tatt alle bildene, men har lånt noen av de fra Joshua fra Tyskland og Lilja fra Finland!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2 kommentarer

Melbourne

Skrevet 18.08.2014 klokken 10:24 | Kategori: Australia | Kommentarer: 0


Heisann!!

Klokka 6 fredags morgon reiste vi til Canberra for å ta fly til Melbourne. Etter ein god frokost på flyplassen og ein kort og behageleg flytur, kom vi fram til leilegheitene vi skulle bo i. Vi gjekk så litt rundt i byen og såg. Lisa og Michael tok meg med til eit museum (eg hugsar ikkje kva det heiter..) om innvandringshistoria til Australia. Sjølv om eg ikkje er ein museum-person i det heile, var det faktisk ganske spennande. Eg feila som liberal Unge Venstre-politikar - då eg avviste ein gresk familie sin visumsøknad til 1920-talets Australia, og fekk streng beskjed om at den avgjerdsla var for streng... Deretter tok vi ein kjapp runde med Laser Mania, som eg tapte stort. Dessverre.

Når kvelden nærma seg for vi til ein skøytehall for å gå på skøyter. Eg måtte prøve å lære stakkars Michael å gå på skøyter, men med både meget begrensa engelsk og skøytekunnskaper, gikk det ikkje heilt som smurt. Kjekt var det likevel, og han blei i alle fall litt betre etter kvart! Etter dette tok vi turen til eit pariserhjul, for å få oversikt over Melbourne - og for ein fantastisk fin by! Personleg likar eg Bergen betre, men Melbourne er jaggu ikkje langt unna! Klokka 7 var det fyrverkeri-show på havna, før vi gjekk tilbake til leilegheitene for å ete litt gourmetpizza.


På laurdag starta vi dagen på Victorian Museum, der eg fekk lært meir om historia til aborginiarane. Også dette museumet var ganske spennande og veldig bra laga til. Deretter tok vi bybana til St. Kilda for å prøve ut Luna Park - på jakt etter litt adrenalin. Adrenalinjakta var mislykka frå mi side (trur eg må ha ein ganske høg adrenalinterskel), men det var kjekt likevel! Vi drog så tilbake til leilegheita, så eg fekk nyte min sikkert 100. cheeseburger sida eg kom. Ikkje bra. 

   Lørdag kveld var det tid for Collingwood - Brisbane på den (tydeligvis) største fotballbana i AFL. Vertsmor er ein meget ivrig Collingwood-supporter, så difor måtte eg trosse ho og heie på Brisbane Lions. Litt for å vere vanskeleg, men også fordi det hadde vore kult med ein løve-pin på blazeren, då ei løve er Norges nasjonaldyr. Det var ein ganske kul opplevelse - men europeisk fotball er fortsatt sporten i mitt hjerte. Då vi kom heim igjen var det tid for Manchester United - Swansea, ein kamp som var ganske skuffande - meir treng ein ikkje seie om den saken. 

Før vi begynte på heimreisa på søndag prøvde vi ut ein slags ny greie der vi fekk prøve oss som drapsetterforskarar. Vi blei plassert i eit rom, og skulle prøve å løyse gåter for å kome oss vidare til eit nytt rom, og deretter finne ut kven mordaren var i rom 3. Vi kom oss så vidt inn i rom 2 før tida var omme, noko som var flaut nok..

Etter mitt ønske drog vi så til ei gokart-bane langs motorvegen på veg heim til Yass. Han som jobba der er no overbevist om at eg er eit naturtalent i sporten, og at eg burde fortsette med gokart. Etter første runde hadde eg beste tid på 39,4, og då han kom bort og lova meg sponsorkontrakt om eg kom meg ned på 36, tok eg utfordringa og kjørte på. Mi beste tid vart då 37,3, og eg tok difor rekorden for jenter og var 5 sekund etter den absolutt beste tida på bana. Ganske kult, og eg kan gjerne tenke meg å kjøre gokart mykje oftare!

Vi kom heim seint på kveld, og eg er no heime etter ein dag på skule igjen! Halsen min har forverra seg igjen, og eg byrjar å miste stemma. Ikkje kult, og meget lite attraktivt.

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

0 kommentarer

Sida sist

Skrevet 10.08.2014 klokken 13:24 | Kategori: Australia | Kommentarer: 4


Hei alle sammen!

Sida sist har det skjedd ganske så lite, egentlig. Eg returnerte til skulekvardagen på torsdag, sjølv om forma fortsatt ikkje var tipp-topp. Eg fekk faktisk ordna det slik at eg no ikkje tek "maths extension" lenger, og heller skal ha sport kvar torsdag ettermiddag. Ettersom eg gjer alt det same i kvar mattetime ser eg heller nytta i å få trent litt. Men det skal altså nemnast at gym her i Australia er meget annleis enn heime. Her verken skiftar eller dusjar ein før/etter (det heng saman med at gym er i siste time), og til no har vi kun spelt sportar eg aldri i livet har vore utfor. I tillegg kombinerar dei alle mulige sportar eg aldri har hørt om til ein aktivitet. Meget spesielt, men eg er jo her for å oppleve og lære nye ting!

Fotballskoa mine kom på torsdag!! For ett par veke sida bestilte eg meg nokre nye Nike fotballsko frå England sida mine gamle var i ferd med å gå i stykker. Skoa var akkurat så vakre som det eg venta dei skulle være - om ikkje enda vakrare. Eg bestilte dei med initialane mine og norskeflagget. I tillegg valde eg grønne og gule, som er fargane på Australia sine landslagsdrakter. Berre nyt;

 

På fredag tok eg meg sjølv i nakken og la ut på min første joggetur sida eg kom. Frå her eg bur og til hovedvegen er det 5 km, så eg jogga dit og tilbake. Etter ein kjapp dusj drog eg, Brooke og Isabella til Walker Park for å sjå Rugby League. Det var særs kaldt, men ein ny og interessant opplevelse. At ikkje fleire blir skada er eit under for meg...

      

Her er vegen eg jogga på i 6 av 10 km. Ikkje det beste for mine kne og leggar, men det funka vel..

Lørdag var det fotballkamp igjen. Med såre og stive leggar og lår var grunnlaget allerede lagt for min prestasjon for dagen - då eg spelte utruleg dårleg. Vi vant 4-0, og eg scora ett. Sjølv kor skuffa eg er av mine eigne prestasjonar, er det kjempekjekt å vinne ein kamp der fleire har fått scora og vore med på seieren. 9 av 9 mulege poeng og 9-0 i målforskjell - der eg har scora 5 av dei - sida eg kom, er likevel noko å vere fornøgd med.

På kvelden drog eg til Canberra for å feire Brooke sin bursdag som er på tirsdag. Vi åt middag på Nando's og drog deretter til ein skøytehall der vi gjekk på isskøyter. I starten var det forferdelig vanskeleg, då eg ikkje har stått på skøyter på 4-5 år, men det var veldig kjekt!

Slapp av mamma, eg har ikkje lagt på meg så mykje, sjølv om det kan sjå slik ut ;))                                                                                                                   

Det blei ein tidleg morgon på meg idag, då Michael hadde ein fektekonkurranse i Canberra. Fekting er absolutt noko nytt for meg, så det er ganske interessant å følgje med på. Michael fekta bra (det var i alle fall det dei som har meir peiling sa) og kom på 4. plass. Scott tok meg med på ein køyretur rundt i City (den mest by-liknande delen av Canberra), der eg fekk sjå The Parliament på nært hald. Seinare køyrde vi opp på eit utkikspunkt med utsikt over heile byen. Sånn ca.

   

 


Den raude stripa dokke ser i midten av bildet er War Memorial, og er eit stort område med memorial til alle krigane Australia har innvolvert seg i. Rett over den "man-made" innsjøen, ser ein så vidt nokre kvite greier, og det er der parlamentet ligg. Ganske kule bygningar!

I morga blir det tilbake til skule, og på fredag reiser eg og vertsfamilien til MELBOURNE. Der skal vi sjå AFL (vertsmor sitt favorittlag Collingwood spelar) og forhåpentligvis go-kart. Melbourne skal visstnok vere ein ganske så fin by, så eg gler meg stort!! 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4 kommentarer

Vellykka kjøttkaker, og presentasjon for Rotary

Skrevet 06.08.2014 klokken 09:10 | Kategori: Australia | Kommentarer: 2


På søndag skulle eg som nemnt lage kjøttkaker for vertsfamilien. Ettersom eg aldri i livet hadde laga det frå grunnen av, var eg meget spent på resultatet. Etter ein liten "livevideo-snap" med litt tips frå mamma, trur eg at eg tørr innrømme at kjøttkakene var av dei beste eg har smakt. Vertsfamilien likte det også veldig godt, og eg er absolutt klar for å lage det oftare. Godt med litt god norsk mat innimellom alle Maccas-run'a mine ;-)

I går (tirsdag) var eg på møte i Rotary igjen. Også denne gang var både selskapet og middagen tipp-topp. Eg haldte også presentasjon om kven eg er og kvar eg kjem frå. Den fekk eg mykje god respons på - og dei var overraskande nok veldig imponert av engelsken min. Sjølv er eg ganske lite imponert, heller det heilt motsatte.. Men i alle fall, så har mange av medlemmane i Yass Rotary tenkt å ta meg med på mange forskjellege turar rundt i distriktet! Det var ein vellykka kveld, og eg kunne ikkje komt inn i ein betre Rotaryklubb enn dette - alle er veldig hyggelege og interesserte i kvar eg kjem frå. Forresten skulle eg seie at eg kjem frå verdas finaste område. Dei blei med andre ord ganske imponerte over Stranda og omegn. Har aldri vore stoltare over å få representere bygda og kommuna mi ♥


Ellers har eg faktisk ikkje vore på skule sida mandag.. Å vere heime frå skule var faktisk (sorry mama og pappa ♥) planlagt frå både mi og vertsforeldra mine si side - då det var Manchester United - Liverpool klokka 10 australsk tid. Då går det faktisk ikkje ann å sitte på skulebenken, altså.. Det som ikkje var like planlagt var at eg faktisk skulle bli sjuk. Med opphovna mandlar og drøvel blei eg sofaliggande idag også.. Etter eit legebesøk idag tidleg har eg altså kun hatt eit virus. Sjølv om eg er glad for at det ikkje var streptokokkar/halsbetennelse igjen, er det meget kjipt at der ikkje er noko ein kan gjere med det, og at eg kun må vente til det blir bedre.. Ingen fotballtrening på meg idag, då....

I morga skal eg og vertsmor til Canberra igjen for å fikse bursdagsgave til Brooke, og for å fikse diverse anna. I helga feirar Brooke 18-årsdagen sin, og vi skal til Canberra for å gå på skøyter - noko eg gler meg veldig til. Har også fotballkamp på laurdag - heldigvis ein heimekamp - så får eg sjå korleis forma er til då. 

Eg har endelig funne meg skikkeleg tilrette her, og byrjar å virkeleg like meg her. Familien er så super som den kan bli, og folka her er sinnsjukt hyggelege! Eg hadde faktisk ein "draum" her ei natt om at mamma beordra meg heimatt - noko eg ikkje var særleg glad for. Ser på det som eit meget godt tegn på at underbevisstheita mi byrjar å forelske seg i Yass og Australia allereie!

No sit eg og gaflar i meg is og brownies, noko eg har gjort alt for ofte i det siste..  ser eg ikkje allereie ut som ein ball, gjer eg det hvertfall snart...

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2 kommentarer

Woden Valley Wolves - Yass FC

Skrevet 02.08.2014 klokken 14:55 | Kategori: Australia | Kommentarer: 0


0-4!! Idag spelte vi kamp på Mawson i Canberra, mot Woden Valley Wolves. Første omgang var ein veldig god omgang, og eg scora 3. Scora eit mål som definitivt får plass blant mine topp 3 finaste mål. Ein suksessfull fotballørdag, igjen! No går det i kortspill her i heimen, og i morga blir det kjøttkaker i brunsaus. Ikkje at eg faktisk har laga det fra botnen av nokon gong - så dette kan bli interessant for alle partar..

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

0 kommentarer

Veka mi

Skrevet 02.08.2014 klokken 01:41 | Kategori: Australia | Kommentarer: 1


(Sjølv på andre sida av jordkloda har mamma evna til å overtale meg.. Eg håpar berre ikkje norsklæraren min bestemmer seg for å kike innom her...)

Denne veka har vore veldig bra, og har gått veldig fort! På mandag blei eg innrullert i spansk, så no slepp eg bekymre meg for å måtte ta det opp igjen som privatist når eg kjem heim igjen! På kvelden var det bursdagsfest på fotballbana, noko som var veldig koselig. Populært tema for kvelden var typisk australsk mat dei skal prøve å stappe i meg. Eg har enda ikkje prøvd vegemite - og har heller ikkje tenkt å gjere det i næraste framtid, berre så det er nemnt.

                                                                                                                     

Dette er meg og to lagvenninner - Caitlynn og Taylah!

 

Tirsdagen fekk eg skypa med mi kjære Kristin! Det var godt å få litt visuell heimleg kontakt igjen. Deretter drog eg på mitt aller første møte i Yass Rotary. Folka her var veldig koselig, og maten var kjempegod. Eg gler meg allerede masse til neste møte på tirsdag (.. Eller ikkje?? Eg skal halde presentasjon, og med mine engelsk kunnskapar kan dette bli interessant for alle andre enn meg..) Onsdag skjedde det ikkje så mykje, anna enn fotballtrening.

Torsdag drog eg og Brooke på mitt første Maccas-run (eit australsk uttrykk for å fare på McDonalds). Tru det eller ei, men bitte lille Yass har både KFC, McDonalds og Subway. Ein lettelse for ein stakkars utvekslingsstudent som var bekymra for ikkje å legge på seg noko "exchange weight"! Deretter drog vi heim til Brooke for å ete heimelaga hamburgera med mora til Brooke. Enda ein lettelse for mi lille vektbekymring! Det var veldig koselig.

På fredag var det "career expo" på skulen sitt bibliotek heile skuledagen. Det var heilt valgfritt å delta - men kven sei vel nei takk til gratis gyldig fravær ein heil skuledag? Ikkje eg i alle fall!! (Usikker på kva Ms. Rosa meiner om mi manglande spanskinnlevering, då...) På kvelden tok Brooke og Louise meg med på ein australsk musikal. Den var veldig bra, med masse slangord og australsk musikk! Deretter gjekk turen til enda eit Maccas-run.

                                                                                                                           


I helga er eldste vertsbror på besøk, og på søndag skal eg lage kjøttkaker i brunsaus til heile familien. I dag, lørdag, skal eg til Canberra for å spele fotballkamp. Eg skal også prøve å få tatt nokre bilder av Yass, slik at dykk kan få sjå kvar eg bur! 

                                                                               

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 kommentar

Helgen min

Skrevet 28.07.2014 klokken 08:44 | Kategori: Australia | Kommentarer: 0


På lørdag dro jeg og vertsmoren min Lisa inn til Canberra for å få ordnet noen saker. Canberra er hovedstaden i Australia, men byen var absolutt ikke som jeg hadde forventet i det hele tatt! Canberra blir kalt "the bush capital", fordi byen er faktisk designet for å vere fylt med grønt. En kan altså finne åkre med kuer på, midt inne i byen. Byen er delt opp i bydeler, så det er der man vil finne de store bygningene og kjøpesentrene. Der er også mange vanlige hus, og ikke så mange blokker som en skulle tro. Det vi skulle ordne var diverse skolesaker, og så klart mobilabonnement - som har løftet en hel bør fra skuldrene mine. Ellers fortalte hun meg litt om Canberra og viste meg litt rundt. Vi lette forresten rundt etter nye fotballsko til meg, ettersom mine er helt ødelagte, men siden det er midt i sesongen og jeg er meget kresen på fotballsko, fant vi ikke noe som passet mine små barneføtter.

 

På kvelden hadde vi barbeque med presidenten i Rotaryklubben (Kirsty) og naboen vår her (Amanda). Det var ikke det jeg ville kalt en barbeque, men maten var god og jeg koste meg. Jeg har endelig begynt å få litt matlyst igjen, etter å hatt skikkelig jetlag og lite matlyst i flere dager. Det kan også ha noe med at maten her er ganske annerledes. Til middag kan vi ha både lasagne, pizza og chips, så neste dag kan vi ha gresskarsuppe og stroganof. De har altså mange forskjellige ting til hvert måltid, i tillegg til at de kan ha en ganske så tung dessert etter middag. Heldigvis har jeg funnet en ganske OK+ frokost - i tillegg til at Lisa har letet Canberra rundt for å finne grovbrød ("dark rye bread" - rugbrød) til meg. Det skal også nevnes at skolematen er helt annerledes enn hjemme. I matpakken kan det ligge flere oreokjeks, yoghurtkjeks og sjokoladekake. Heldigvis pakker vertsmor både sandwich, eple og juice til meg i tillegg.

 

Jeg sto opp tidlig søndags morgen, for da skulle Michael (min vertsbror på snart 16 år) til Canberra på fektekonkurranse, og jeg skulle bli med for å se. Etter en omgang/"kamp" dro jeg og vertsfaren min Scott til et naturreservat som heter Tidbinbilla. Her skulle vi se på viltlivet i Australia, altså både kenguru og koala. Det var et kjempefint område, men dyrebestanden inne i "The Sanctuary" - et innesperret område - var ganske skuffende. Kenguruene var ganske redde for folk, så man fikk ikke gått så nærme før de flyktet. MEN, jeg skal ikke klage, for nå har jeg i alle fall sett en kenguru på nært hold - neste må bli å klappe en. I koalaskogen så vi tre koalaer sovende i ett tre. Koala må være de søteste dyrene som fins, og jeg skulle gjerne tatt med meg en hjem igjen! Etter dette dro vi tilbake til fektehallen og så på resten av konkurransen til Michael.

 

   

   --

   

 

Engelsken har også begynt å gå litt lettere, jeg snakker mye mer flytende (men langt fra flytende enda - de må tro jeg har en slags diagnose). Det er enklere å kommunisere med folk på en mer humoristisk måte, og ikke bare snakke skikkelig stivt. Jeg har begynt å komme litt inn i en av gjengene (de jentene jeg hadde snakket med på facebook), og trives veldig godt med de. En av de, Brooke, var faktisk på utveksling med Rotary til Sverige, noe som gjør at vi har litt til felles!

 

Hjemlengselen kommer og går. Noen dager tenker jeg på alt jeg savner hjemme, får akutt hjemlengsel og vil hjem med en eneste gang, mens andre ganger tenker jeg på alt jeg kommer til å få oppleve og hvor lite som egentlig skjer hjemme. Det som egentlig er det værste er når jeg ser på bilder av mamma og pappa og tenker på hvor mye jeg vil gi de en klem - og at det faktisk er fysisk umulig på flere måneder. Oh damn it, der kom tårene igjen. Etter hvert som tida går og jeg begynner å venne meg til en veldig annerledes vertsfamilie, et helt nytt hus, et helt nytt sted, en helt ny skole og helt nye folk, blir timene der jeg tenker hjemover og gråter bare færre og færre. Det gir meg håp for at jeg en dag kanskje ikke lengter hjem i det hele tatt mer - men nå er det ganske utenkelig egentlig.

 

I dag skulle det egentlig være fotballtrening, men siden det er Bek (en jente på fotballaget) sin bursdag idag, så skal vi heller ha bursdagsfest på fotballbanen i stedet. Jeg skulle gjerne fått spille mer fotball, men det er nok en bra mulighet til å bli bedre kjent med jentene på laget, og det blir sikkert veldig gøy det også. 

 

Jeg har faktisk bestilt meg nye fotballsko på nett. Da jeg satt og skulle bestille, satt vertsfar ved siden av, og da valget om jeg ville ha initialer og et flagg på skoene kom opp, spratt han opp og ropte "You gotta do that! That would be so cool! Everyone on the team is gonna flip!", så nå venter jeg spent på mine nye, gule og grønne (fargene på Australias nasjonaldrakt i fotball) Nike fotballsko med norskeflagget og ARB på. Vertsfar mener jeg kan lure de andre til å tro at jeg er norsk landslagsspiller - jeg er ikke så veldig sikker.

 

Må forresten nevne at jeg slipper å gjøre husarbeid, vaske klærne mine og pakke min egen lunsj. Ganske greit liv egentlig! Jeg er vant med å gjøre husarbeid hjemme - så jeg prøver å hjelpe til her også så mye jeg kan - men jeg har på følelsen av at de liker å gjøre ting selv. Skal ikke klage!

 

Jeg må forresten bare beklage - jeg er ikke noe god, spennende og kreativ blogger, så denne bloggen må nok være for spesielt interesserte.. Men jeg håper dere vil følge med på utvekslingen min likevel! Som dere ser så prøver jeg å være så ærlig som jeg bare kan her. Utveksling er ikke bare en dans på roser - i hvert fall har det ikke vært det for meg nå i starten!Jeg er kjempedårlig til å huske/gidde å ta bilder, så dere får nøye dere med ett google-bilde av Canberra - hvor enn kjedelig det må være

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

0 kommentarer

Min første fotballkamp

Skrevet 26.07.2014 klokken 10:26 | Kategori: Australia | Kommentarer: 2


Hei alle sammen! Idag var min første fotballkamp! Den var "hjemme" i Walker Park, mot Woden! Laget mitt hadde faktisk aldri vunnet mot dette laget før, men idag gjorde vi det, 1-0! Denne kampen var en suksess for meg. Jeg scoret målet, og ja - det er jeg veldig stolt over. Ser absolutt frem til neste kamp nå. Ellers har jeg fått meg et australsk nummer, og da også mobildata. Med andre ord har i dag vært en superduper dag og det ser ut til at ting begynner å bedre seg nå, yay!Jeg må bare beklage folkens..
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2 kommentarer

Mine første dager i Australia

Skrevet 24.07.2014 klokken 14:40 | Kategori: Australia | Kommentarer: 1


Jeg ankom tidlig tirsdags morgen (05.00) australsk tid. Vertsfaren min Scott og presidenten i Yass Rotary kom og hentet meg i Sydney, og vi kjørte så i ca 3 timer til Yass. Jeg hadde sovet mye på flyet til Singapore, så jeg var derfor ikke særlig trøtt i starten, men i 11-tiden den morgenen gikk jeg og la meg, og våknet ikke før halv 7 samme kveld..

 

For øyeblikket er det UTROLIG kaldt i Yass. Det er rundt 5-8 grader, og det kan bli minusgrader på natten og morgenen. Å komme fra 25-30 grader i Norge til dette, er tøft - selv for en sunnmøring. Jeg har ikke pakket varme nok klær, så sjansen for at jeg blir syk i nærmeste framtid er ikke særlig liten.

 

Jeg skal være ærlig og si at disse første dagene har vært av de tøffeste dagene i mitt liv. Å være på andre siden av jordkloden er nok i seg selv, men å samtidig ikke kunne kontakte noen hjemme i det hele tatt gjorde alt verre. Vertsfamilien min bor ca 8 minutter med bil unna Yass sentrum (det er ganske langt å gå ? da fartsgrensen er 100 ut hit..), og det er derfor veldig dårlig dekning her ute. Derfor har ikke min vertsfamilie tilgang på særlig med Wi-Fi. De har bare 4GB i måneden på en stor stasjonær PC til hele familien. Nå tenker sikkert mange at «det er bare fordi du er avhengig av sosiale media» - og ja, det kan ha litt med det å gjøre - men å ikke kunne kontakte familien din når du er helt alene blant bare ukjente, var - og er - utrolig tøft.

 

Jetlaget sitter fortsatt i. Første natten våknet jeg klokken 3 på natta, og var lys våken. Jeg tenker aldri så mye på ting som det jeg gjør på natta, så naturligvis gikk tankene mine hjemover. Uten tilgang til internett ble det en ganske tårevåt melding hjem til mamma.

 

Dette har gradvist blitt bedre, da jeg begynner å bli mer kjent med både vertsfamilien og folkene i Yass. Jeg får låne litt av Scott sin mobildata, og har fått snakket litt med familien både på Skype og Facebook. Dette har gjort ting mye lettere.

 

I går (onsdag) dro jeg på fotballtrening med Yass FC U17. Vet ikke hvor mye jeg tørr skrive om det, men jeg kan si det sånn at man merker at europeisk fotball ikke settes like høyt i Australia som i Norge. Det var ganske gøy, da vi spilte mot Boys 18 og damelaget her. Jeg tror jeg klarte meg ganske fint, og er klar for min første kamp på lørdag. Etter hvert er det visst sånn at jeg også skal spille på damelaget her. På denne treningen fikk jeg møtt noen av jentene jeg allerede hadde snakket litt med på Facebook, og noen flere på laget.

drakta.. jeg fikk nr 7, tror ikke nummer betyr noe her..

I dag (torsdag) var min første skoledag. Den var helt grei, men ganske forvirrende. I dag hadde jeg kjemi, «advanced mathematics», «mathematics extension», engelsk og PDHPE (litt som lære om helse og treningslære). Spesielt matte og kjemi var vanskelig. Kjemi tror jeg kommer til å gå bra etterhvert som jeg kommer inn i språket skikkelig, men matte kommer jeg til å gå over til å bruke min norske mattebok. Mye av det vi hadde om hadde vi hatt før, men læremåten og alt er egentlig forskjellig her. Man skulle egentlig ikke tro det, ettersom matematikk skal være det samme overalt, men ting var altså ganske annerledes. Heldigvis var mattelæreren forståelsesfull, og vil heller hjelpe meg med den norske matematikken i stedet!

 

Jentene jeg snakket med på Facebook før tok meg veldig godt imot. Selv om jeg er i bare ett av fagene de tar (PDHPE), fulgte de meg rundt og viste meg rundt, og holdte meg med selskap i friminuttene. De er veldig greie, og er lette å snakke med (sett bort fra at alt foregår på engelsk). Etter skolen dro jeg og en jente som heter Brooke ned til biblioteket der de har gratis Wi-Fi (hehe..)

 

I tillegg til de fagene jeg hadde idag, skal jeg også ta fysikk. I stedet for Engelsk skal jeg ta noe som heter Distance Education for spansk. Det går ut på at jeg følger ett læreverk på nettet, og har kontakt med en lærer på en annen australsk high school, som til slutt gir meg en karakter. På denne måten får jeg altså likevel spansk, og slipper å ta det opp igjen! Jeg dropper også Visual Design (aner ikke hva det er engang), og bruker heller disse timene til å jobbe med norsk og historie hjemme i Norge. Disse løsningene var supre, og gjør ting ganske mye enklere for meg til jeg kommer hjem igjen.

 

   

Dette er uniformen min. Ganske nøytral. Vi får bruke navy eller svart bukse, og de skoene vi vil, så jeg er ganske fornøyd. Dette er bare veldig kaldt akkurat nå....

 

Selv om disse siste dagene har vært ganske tøffe - og jeg har hatt skikkelig hjemlengsel mange ganger - så vet jeg at ting kommer til å ordne seg (takk for hjelpende ord, mamma), og at ting vil bli mye enklere etterhvert. Jeg har merket bittelitt bedring i hjemlengselen allerede (det kan kanskje ha noe med at jeg nå har litt mer tilgang på nett, og får mitt eget australsk abonnement med mobildata på lørdag....?)

 

For øyeblikket har jeg det OK+, og ser fram til å dra inn til Canberra (40 minutters kjøretur) på lørdag, for å ordne litt saker, og til min første fotballkamp!!

 

Det skal også nevnes at jeg har sagt Yass på feil måte hele tiden. Jeg har sagt «jaas», men her sier de «jæs». Er tydeligvis veldig morro at jeg sier «ass» :)))))

 

Dette ble et langt innlegg, men forhåpentligvis var det ikke for kjedelig. Jeg vet ikke hvor ofte jeg får blogget, siden jeg ikke har særlig internettilgang, men jeg kan absolutt sikkert stikke på biblioteket for å oppdatere dere når det skjer noe spennende.

 

Her er noen bilder av huset og området jeg bor i. Helt greit egentlig, men er også ganske typisk australsk. Jeg har innsett hvor bra standarden på hus i Norge er, for å si det sånn.

  

Her er fremsiden og oppkjørselen avhuset. Inne bak disse vinduene er det en lounge jeg og vertsbroren min deler, og også ett kontor. Det er faktisk her vi går inn, altså bakveien..


    
Sånn ser huset ut bake (her er egentlig fremsiden av huset og inngangsdøren...)


    

Til venstre ser dere veien som går opp til huset. Den er noen km lang, og er en "dirt road" med hundre tusen hull og er i meget dårlig stand. Disse andre bildene er av rommet mitt. Dere kan se at jeg allerede har satt opp bilder og flagg. Det har nok noe med hjemlengselen å gjøre..


 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 kommentar

Update

Skrevet 15.06.2014 klokken 22:43 | Kategori: Australia | Kommentarer: 1


Hei alle sammen!

Nå begynner det virkelig å nærme seg. I skrivende øyeblikk er det bare 35 (!!!) dager til jeg reiser fra alt og alle her hjemme. Det er passe sykt. Prøver å nyte tiden her hjemme nå mest mulig, men tanken på at jeg skal reise fra livet mitt her hjemme ganske snart ligger i bakhodet hele tiden - noe som gjør det ganske vanskelig å bare nyte. Heldigvis er det sommerferie på torsdag (...teknisk sett nå), så da blir det myyyye tid til venner og kos!

I helgen dro jeg og mamma til Oslo for å delta på det siste informasjonsmøtet til Rotary. Dette var da et lignende ambassadørkurs som var i Moelv i april, bare at nå deltok 2014/2015-outbounders fra hele landet. Møtte igjen de jeg skal reise med, og også mange andre som skal på utveksling til forskjellige andre land neste skoleår. 

Siden sist har jeg fått vertsfamilie, skole (+ valgt skolefag - som jeg er veldig fornøyd med), visum (herregud, for et papirarbeid!!!!! Lykke til dere som skal søke studentvisum til Australia en gang...) og utreisedato. 20. juli drar jeg altså til andre siden av jordkloden! Det skal også nevnes at jeg har fått australsk fotball-lisens og plass på Yass FC U17 - jippi!

Det var bare en liten oppdatering herfra. Nå skal jeg ta sommerferie og prøve å nyte den siste tiden sammen med mine kjære her hjemme ♥

Mamma er fascinert av zoom-funksjonen - beklager kvalitet. MEN dette er da Norway Outbounds 2014/2015!


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 kommentar

Ambassadørkurs

Skrevet 13.05.2014 klokken 09:12 | Kategori: Australia | Kommentarer: 0


Hei!

Første helga i april dro jeg til Moelv sammen med pappa. Der var det ambassadørkurs med Rotary. På det kurset var det både inbounds (de som er på utveksling i Norge nå), outbounds (vi som skal på utveksling neste skoleår) og rebounds (de som har kommet tilbake fra utveksling). Hensikten med dette var at vi som skal reise ut skulle få lære hvordan det er å være på utveksling, og at de som har vært/er på utveksling kunne veksle sine erfaringer med oss. I tillegg fikk vi en del informasjon fra Rotary.

Vi bodde på en stor gård i Moelv. Da jeg først kom dit var jeg veldig nervøs, siden pappa ikke skulle være med på første dagen av "kurset", og siden jeg ikke kjente noen i det hele tatt. Heldigvis var alle ganske lite sjenerte, så det var ganske lett å få i gang praten. Alle sammen var veldig koselige, og jeg lærte veldig mye. Jeg møtte også 3 av de andre som skal reise til Australia. Vi skal altså reise sammen på fly til Sydney.

 

Inbounders og outbounders

Har forresten fått vertsfamilie og vertsklubb!!! Kommer innlegg om det senere!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

0 kommentarer

AUSTRALIA 2014/2015

Skrevet 02.04.2014 klokken 20:32 | Kategori: Australia | Kommentarer: 0


Hei!

Nå er det faktisk over ett og et halvt år siden jeg blogget sist. Takk gud for det. Grunnen til at jeg er "tilbake" er fordi jeg skal på utveksling til Australia i skoleåret 14/15. Det er fremdeles ikke 100% sikkert at jeg får plass - det spørs helt om Rotary finner vertsfamilier til meg - men har nå fått mail fra lederen i distrikt 9710 (New South Wales) om at det er de som har fått søknaden min. Så det kan altså se ut til at det er dit jeg skal - noe jeg er veldig glad for, for det var på østkysten jeg ønsket meg!

Kommer tilbake med oppdateringer senere!

I mellomtiden, siden sist på instagram - @amalierb;

lqEvnHCNOC         lk44d5iNGO         lImwcJiNLv
lAPjifiNMc         iT3kT2CNLO         iQs7Y7iNF0
hqg24GiNKB         hEzc6niNMX         gffZpYiNMm
eziJH9iNKE         ehBmlaiNJP         cCFvA9iNEm
Som dere kan se er det fortsatt fotball jeg driver mest med og brenner for. Det kommer jeg nok til å gjøre en god stund fremover også. Sjekk ut resten på instagram - følg meg gjerne!
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

0 kommentarer

hits