Amalie

Mine første dager i Australia

Skrevet 24.07.2014 klokken 14:40 | Kategori: Australia | Kommentarer: 1


Jeg ankom tidlig tirsdags morgen (05.00) australsk tid. Vertsfaren min Scott og presidenten i Yass Rotary kom og hentet meg i Sydney, og vi kjørte så i ca 3 timer til Yass. Jeg hadde sovet mye på flyet til Singapore, så jeg var derfor ikke særlig trøtt i starten, men i 11-tiden den morgenen gikk jeg og la meg, og våknet ikke før halv 7 samme kveld..

 

For øyeblikket er det UTROLIG kaldt i Yass. Det er rundt 5-8 grader, og det kan bli minusgrader på natten og morgenen. Å komme fra 25-30 grader i Norge til dette, er tøft - selv for en sunnmøring. Jeg har ikke pakket varme nok klær, så sjansen for at jeg blir syk i nærmeste framtid er ikke særlig liten.

 

Jeg skal være ærlig og si at disse første dagene har vært av de tøffeste dagene i mitt liv. Å være på andre siden av jordkloden er nok i seg selv, men å samtidig ikke kunne kontakte noen hjemme i det hele tatt gjorde alt verre. Vertsfamilien min bor ca 8 minutter med bil unna Yass sentrum (det er ganske langt å gå ? da fartsgrensen er 100 ut hit..), og det er derfor veldig dårlig dekning her ute. Derfor har ikke min vertsfamilie tilgang på særlig med Wi-Fi. De har bare 4GB i måneden på en stor stasjonær PC til hele familien. Nå tenker sikkert mange at «det er bare fordi du er avhengig av sosiale media» - og ja, det kan ha litt med det å gjøre - men å ikke kunne kontakte familien din når du er helt alene blant bare ukjente, var - og er - utrolig tøft.

 

Jetlaget sitter fortsatt i. Første natten våknet jeg klokken 3 på natta, og var lys våken. Jeg tenker aldri så mye på ting som det jeg gjør på natta, så naturligvis gikk tankene mine hjemover. Uten tilgang til internett ble det en ganske tårevåt melding hjem til mamma.

 

Dette har gradvist blitt bedre, da jeg begynner å bli mer kjent med både vertsfamilien og folkene i Yass. Jeg får låne litt av Scott sin mobildata, og har fått snakket litt med familien både på Skype og Facebook. Dette har gjort ting mye lettere.

 

I går (onsdag) dro jeg på fotballtrening med Yass FC U17. Vet ikke hvor mye jeg tørr skrive om det, men jeg kan si det sånn at man merker at europeisk fotball ikke settes like høyt i Australia som i Norge. Det var ganske gøy, da vi spilte mot Boys 18 og damelaget her. Jeg tror jeg klarte meg ganske fint, og er klar for min første kamp på lørdag. Etter hvert er det visst sånn at jeg også skal spille på damelaget her. På denne treningen fikk jeg møtt noen av jentene jeg allerede hadde snakket litt med på Facebook, og noen flere på laget.

drakta.. jeg fikk nr 7, tror ikke nummer betyr noe her..

I dag (torsdag) var min første skoledag. Den var helt grei, men ganske forvirrende. I dag hadde jeg kjemi, «advanced mathematics», «mathematics extension», engelsk og PDHPE (litt som lære om helse og treningslære). Spesielt matte og kjemi var vanskelig. Kjemi tror jeg kommer til å gå bra etterhvert som jeg kommer inn i språket skikkelig, men matte kommer jeg til å gå over til å bruke min norske mattebok. Mye av det vi hadde om hadde vi hatt før, men læremåten og alt er egentlig forskjellig her. Man skulle egentlig ikke tro det, ettersom matematikk skal være det samme overalt, men ting var altså ganske annerledes. Heldigvis var mattelæreren forståelsesfull, og vil heller hjelpe meg med den norske matematikken i stedet!

 

Jentene jeg snakket med på Facebook før tok meg veldig godt imot. Selv om jeg er i bare ett av fagene de tar (PDHPE), fulgte de meg rundt og viste meg rundt, og holdte meg med selskap i friminuttene. De er veldig greie, og er lette å snakke med (sett bort fra at alt foregår på engelsk). Etter skolen dro jeg og en jente som heter Brooke ned til biblioteket der de har gratis Wi-Fi (hehe..)

 

I tillegg til de fagene jeg hadde idag, skal jeg også ta fysikk. I stedet for Engelsk skal jeg ta noe som heter Distance Education for spansk. Det går ut på at jeg følger ett læreverk på nettet, og har kontakt med en lærer på en annen australsk high school, som til slutt gir meg en karakter. På denne måten får jeg altså likevel spansk, og slipper å ta det opp igjen! Jeg dropper også Visual Design (aner ikke hva det er engang), og bruker heller disse timene til å jobbe med norsk og historie hjemme i Norge. Disse løsningene var supre, og gjør ting ganske mye enklere for meg til jeg kommer hjem igjen.

 

   

Dette er uniformen min. Ganske nøytral. Vi får bruke navy eller svart bukse, og de skoene vi vil, så jeg er ganske fornøyd. Dette er bare veldig kaldt akkurat nå....

 

Selv om disse siste dagene har vært ganske tøffe - og jeg har hatt skikkelig hjemlengsel mange ganger - så vet jeg at ting kommer til å ordne seg (takk for hjelpende ord, mamma), og at ting vil bli mye enklere etterhvert. Jeg har merket bittelitt bedring i hjemlengselen allerede (det kan kanskje ha noe med at jeg nå har litt mer tilgang på nett, og får mitt eget australsk abonnement med mobildata på lørdag....?)

 

For øyeblikket har jeg det OK+, og ser fram til å dra inn til Canberra (40 minutters kjøretur) på lørdag, for å ordne litt saker, og til min første fotballkamp!!

 

Det skal også nevnes at jeg har sagt Yass på feil måte hele tiden. Jeg har sagt «jaas», men her sier de «jæs». Er tydeligvis veldig morro at jeg sier «ass» :)))))

 

Dette ble et langt innlegg, men forhåpentligvis var det ikke for kjedelig. Jeg vet ikke hvor ofte jeg får blogget, siden jeg ikke har særlig internettilgang, men jeg kan absolutt sikkert stikke på biblioteket for å oppdatere dere når det skjer noe spennende.

 

Her er noen bilder av huset og området jeg bor i. Helt greit egentlig, men er også ganske typisk australsk. Jeg har innsett hvor bra standarden på hus i Norge er, for å si det sånn.

  

Her er fremsiden og oppkjørselen avhuset. Inne bak disse vinduene er det en lounge jeg og vertsbroren min deler, og også ett kontor. Det er faktisk her vi går inn, altså bakveien..


    
Sånn ser huset ut bake (her er egentlig fremsiden av huset og inngangsdøren...)


    

Til venstre ser dere veien som går opp til huset. Den er noen km lang, og er en "dirt road" med hundre tusen hull og er i meget dårlig stand. Disse andre bildene er av rommet mitt. Dere kan se at jeg allerede har satt opp bilder og flagg. Det har nok noe med hjemlengselen å gjøre..


 

Trine L.B.

25.07.2014 kl.00:17

Hei, Amalie! So bra at ting ordna sej! :) Gleda mej til å lese meir om dej i Australia :D Håpe du kosa dej masse vidare, å masse lykke til med kampen på laurdag (imårgå) :) Kooooooooooos dej kjempe masse! Glade i dej, klem :D <3
Skriv en kommentar


hits